Samtext
En språkvask for to, takk

En språkvask for to, takk

Endelig ferie. To fulle uker blottet for Excel-tabeller og kranglete kopimaskiner. To fulle uker langs Californias solkyst, der det eneste konferansemøtet du trenger å tenke på, er med fruen, en solstol og en iskald Piña colada.

Men selv om sjefen har sendt deg på ferie for å slappe av og få ned blodtrykket, klarer du likevel ikke helt å stenge ute frustrasjonen som bygger seg opp når du kikker i menyen på restauranten du har bestilt bord på. «Steamed king crap with ginger» og «Roasted lamp with grilled vegerables». Fortvilet ser din utkårede deg rive ut det siste lille hårstrået som på mirakuløst vis har klart å klamre seg fast på den blanke issen din, etter hvert som du oppdager flere appetitt-svekkende skrivefeil og håpløse setningsoppbygninger i menyen. «Tenk om de bare hadde giddet å bruke en promille av budsjettet sitt på en språkvask!» sier du bestemt, tilsynelatende for døve ører. Hun ber deg i stedet om å legge ned rødpennen du har fisket opp fra innerlomma, og trekke tilbake forespørselen din om å snakke med daglig leder. «Vi er på en fin restaurant nå. Hold opp med det tullet», sier hun.

På vei hjem til hotellet forsøker du å få frem argumentet ditt om at en «fin restaurant» aldri hadde tillatt seg å ha menyen full av skrivefeil, og at en språkvask ville ha hevet helhetsinntrykket av restauranten med flere hakk. «Godt språk er et kvalitetsstempel», sier du.

Vel inne på hotellrommet, rett før du rekker å slenge den lett solbrente kroppen din ned på senga, hører du et gisp fra din bedre halvdel. «Sengetrekket har jo en stor gul flekk!» utbryter hun. «Og er det tannkremrester jeg ser i vasken? Her kan det ikke ha blitt vasket. Vi kan ikke bo her!» sier hun. Du sier deg enig, og godter deg over at du nå endelig har fått frem poenget ditt – med litt hjelp fra et par slurvete rengjøringsansatte.

En dårlig tekst etterlater seg et inntrykk av slurvete arbeid og useriøsitet, mens et godt og velformulert språk ofte er alt som skal til for å heve helhetsinntrykket av bedriften din og bli vurdert som en seriøs aktør. Selv om vi ikke kan gjøre noe med skitne sengetrekk, er vi i Samtext eksperter på å vaske språk – enten det er menyer, årsberetninger, markedsføringstekster eller nettsider.

Rune Fossberg

Rune Fossberg
Tekstforfatter & oversetter

rune.fossberg@samtext.com

Samtext logo
Samtext Norway AS
Brynsveien 5
0667 Oslo
Tlf.: 22 80 52 00