Samtext

Produksjonsdesign – InDesign

Trenger du oversettelsen ferdigstilt i InDesign og klargjort for trykk? Da skal du be om produksjonsdesign!

 

Produksjonsdesign på flere språk samtidig kan være komplisert. Det kan være mange språklag og grafikk med innbakt tekst i samme layoutfil, og oversettelsen kan kreve forskjellige fonter på forskjellige språk.

Noen språk går fra høyre mot venstre, og dette kan gjøre det nødvendig å justere layouten ganske kraftig når man oversetter fra for eksempel norsk til arabisk. Høyre-venstre-problematikken kan også være en utfordring når norsk og arabisk skal stå ved siden av hverandre.

Samtrykk forutsetter at maler og grafiske detaljer ivaretas i samtlige språkversjoner, i tillegg til at det blir gjort grundig satskorrektur på alle språk. Denne bør fortrinnsvis utføres av morsmålsfolk.

Når det gjelder eksotiske språk som arabisk, russisk og japansk, forstår du som nordmann kanskje ikke hva det står og må stole på kollegaer eller partnere i andre land som godkjenner teksten. Men problemene begynner som regel lenge før den ferdige versjonen foreligger, fordi ikke-latinske tegnsett kan kreve egne programvareversjoner, og noen ganger et annet operativsystem. 

Produksjonsdesign: tunga rett i munnen

Noe du også må forholde seg til, er at de færreste oversettere har InDesign – de bruker Word og andre teksteditorer. Dermed skal den arabiske eller japanske Word-teksten (høyre-mot-venstre) limes inn i en norsk InDesign-fil (venstre-mot-høyre).

Samtext jobber med denne formen for produksjonsdesign daglig og har den nødvendige ekspertisen og programvaren til å påta seg selv de mest utfordrende produksjonsoppdragene. Hvis du ønsker det, tar vi også hånd om all kommunikasjon med trykkeriet.

I tillegg til InDesign – som er helt dominerende i det norske markedet – tar vi også imot filer produsert i FrameMaker samt Illustrator og alle de andre programmene i Adobe Creative Cloud-samlingen.

Hva får du?

Er kildedokumentet en InDesign-fil, og du ønsker at oversettelsen skal se ut som originalen? Send oss i så fall InDesign-filen, ikke en PDF eller teksten kopiert ut i en Word-fil. Og legg ved grafikken også. Da får du oversettelsen ferdig ombrukket og korrekturlest i layout, samt en trykkeklar PDF tilbake fra oss. Dét er produksjonsdesign.

“De færreste oversettere har InDesign.”
Samtext logo
Samtext Norway AS
Brynsveien 5
0667 Oslo
Tlf.: 22 80 52 00