Samtext
Derfor bør du lære deg et fremmedspråk

Derfor bør du lære deg et fremmedspråk

Mange nordmenn går rundt med en drøm om å snakke et fremmedspråk flytende i tillegg til engelsk. Unnskyldninger som «jeg er for gammel» og «jeg har ikke språkøre» gjør imidlertid at det blir med drømmen – i hvert fall for de fleste. Her er fem gode grunner til hvorfor du bør parkere disse tankene, og heller bruke tiden på å lære deg et nytt språk.

Vi nordmenn ligger helt i verdenstoppen når det gjelder engelskferdigheter. Faktisk er vi bare slått av «søta bror» og nederlenderne, ifølge EF English Proficiency Index. Dette er selvfølgelig svært hyggelig lesning sett med norske øyne, men samme statistikk viser samtidig at mennesker i store deler av Europa ikke behersker det like godt. Da er det gull verdt å kunne et tredje språk – og her viser vi deg hvilke fordeler du får med på kjøpet.

1. Du blir mer attraktiv på jobbmarkedet

Det å kunne flere språk enn norsk og engelsk blir av mange arbeidsgivere sett på som en stor fordel. Det blir stadig vanligere å se stillingsannonser der man må beherske flere språk, både muntlig og skriftlig. Å kunne et tredje språk tar seg derfor godt ut på CV-en din og sørger for at du skiller deg ut i bunken med andre søkere. Kanskje er det nettopp franskkunnskapene dine som gjør at du lander drømmejobben? Oui, oui, s’il vous plaît!

2. Det er god hjernetrim

Du har sikkert hørt at det er bra for oss å trene «de små grå» fra tid til annen, og lite gir bedre hjernetrim enn å gå løs på et nytt språk. Forskning viser faktisk at det å lære seg et nytt språk forbedrer evnen vår til å tenke logisk, styrker hukommelsen, forebygger stress og gjør oss mer motstandsdyktige mot aldersrelaterte sykdommer som blant annet Alzheimers. Og selv om du ikke har som mål å snakke språket flytende, kan det å lære seg for eksempel fem nye ord hver dag være god hjernetrim. Å kunne snakke flere språk er altså ikke bare praktisk – det har også en helsegevinst!

3. Reiser til utlandet blir mer interessante

Snakker du språket i landet du skal på ferie til, vil du straks oppdage at reisen vil oppleves mer autentisk og at det blir enklere å ta til seg alle inntrykkene på turen. Plutselig forstår du hva det gamle ekteparet på kafébordet ved siden av deg snakker om, eller hva hovedoppslaget i lokalavisen dreier seg om. Å kunne kommunisere med lokalbefolkningen på deres eget språk gir deg også muligheten til å komme i kontakt med interessante mennesker fra over hele verden og skape nye vennskap og forretningsforbindelser.

4. Du får sett verden med nye øyne

Når du lærer et nytt fremmedspråk, er det ikke bare selve språket du lærer. Du får også en bedre kunnskap om kulturen, skikkene og historien til landet der språket brukes, blant annet gjennom bøker, aviser, podcaster og TV-programmer. Dette gjør at du lettere vil kunne forstå hvorfor mennesker i andre kulturer tenker og oppfører seg som de gjør, og lar deg se verden i et større perspektiv.

5. Du får en mestringsfølelse

Å kunne kommunisere med de lokale og gjøre deg forstått på deres morsmål – selv på et helt grunnleggende nivå – gir deg masser av selvtillit og en mestringsfølelse. Å snakke deg ut av en parkeringsbot på spansk eller bestille cappuccino på en fortausrestaurant i Roma gir deg en godfølelse du trolig vil ta med deg i lang tid, samtidig som du vil få selvtilliten til å lære deg andre ting.

Lykke til med språklæringen!

Rune Fossberg

Rune Fossberg
Tekstforfatter og skribent

rune.fossberg@samtext.com
482 66 796

Samtext logo
Samtext Norway AS
Brynsveien 5
0667 Oslo
Tlf.: 22 80 52 00