Samtext
Samtexternes beste skrivetips

Samtexternes beste skrivetips

Ønsker du å lære å skrive bedre – eller trenger du bare noen tips for å komme i gang? Her deler noen av språkekspertene i Samtext sine beste skrivetips med deg, slik at du kan skrive best mulig for målgruppen din.

Mange synes at det mest utfordrende med skriving, er å komme i gang. Her har tekstforfatteren vår Pia Sabel Gulling et par triks i ermet. 

– Hvis du synes det er vanskelig å komme i gang med skrivingen, kan det være en god idé å starte med å lese noe du synes er godt skrevet. Finn frem favorittboka di og les et par sider, så skal du se at du får sving på pennen.

Hun sier at det også kan være lurt å lage seg en rutine for å få skrivekabalen til å gå opp.

– Uansett hvor travel hverdag du har, er jeg sikker på at du kan rydde plass til 15 minutter med skriving. Lag deg en rutine – for eksempel at du alltid skriver i et kvarter før du legger deg om kvelden – og vips, så er du oppe i to timer med skriving i uken!

Arne Østring, vår eminente huspoet og oversetter, har også et godt tips til dem som sliter med å komme seg ut av startblokkene:   

Ha en notatblokk tilgjengelig (også på nattbordet) og bruk den. Tanker og ideer forsvinner hvis man ikke henger dem opp på noen knagger med stikkord.

Hva med selve skrivingen, da?

Når du har kommet i gang med skrivingen, er det noen fallgruver du må være oppmerksom på. Komplisert og tungt språk er en av disse. Vår kreative leder, Guro Bommen, forteller at det alltid lønner seg å holde ting enkelt.

– Veldig mange av oss har en tendens til å komplisere språket når vi skal skrive – i alle fall når vi skal skrive profesjonelt. Resultatet blir som regel tunge, traurige tekster som ikke gir særlig stor leseglede. Så hvis du skriver for at noen skal lese og like det: Hold språket lett, skriv mer som du snakker, og tenk på leseren.

Tekstforfatteren vår Rune Fossberg nikker anerkjennende til Guros tips, og legger til:

– Skriver du faglig, er det også viktig å la den viktigste informasjon komme tidlig i teksten. I en hektisk hverdag er det mange som ganske enkelt ikke har tid til å lese så mye tekst, så da gjør du leseren en stor tjeneste ved å komme raskt til poenget. Fortell leseren noe nytt, og ikke vent til setning tre eller fire med å gjøre det. Da er risikoen stor for at leseren allerede har snudd i døra, sier han.

Gjør deg kjent med tegnsettingsreglene

Kristian Wauger Johansen, vår dyktige undertekster og kommaekspert, sier det er viktig å gjøre seg kjent med tegnsettingsreglene i norsk. Dette gjør nemlig at teksten oppfattes som mer gjennomført, samtidig som det gir en enda bedre leseopplevelse.

– Det er en god idé å lese seg opp på kommareglene og andre tegnsettingsregler hvis det er en stund siden sist. Husk at kommaet har en hensikt. Hva ønsker du å si? «Vent, ikke heng ham», eller «Vent ikke, heng ham»? Det er aldri likegyldig hvor du setter et komma, og det er viktig at du i hvert fall kjenner til de viktigste reglene.

James Campbell, som driver Samtexts avdeling i Storbritannia, sier at det samme gjelder på engelsk.

– Recognise the power of punctuation. Bad punctuation will trip up your reader and can obscure or even invalidate your message. Good punctuation guides your reader to hear your voice and your words as you intended. Great punctuation can maximise the power of your words.

Han sier seg også helt enig med Guro når det gjelder å holde det enkelt.

– Simple, plain language goes straight to the heart without needing to be filtered by the brain. And when you do occasionally need to use more poetic, literary or complex language, it will stand out as special and have more impact.

Våg å skille deg ut

Guro forteller at det ikke er noe i veien for å benytte seg av humor og andre språklige virkemidler i teksten din.

– Ikke vær redd for å bruke humor, men vær heller ikke så redd for å la være. Noen ganger kan det være både befriende og virkningsfullt å skrive rett frem, ærlig og ektefølt – uten å pakke inn tanker og meninger i et trygt lag med ironi.

Kvalitetssikringssjef Knut-Jørgen Plesner ønsker også gjerne å bidra med et tips avslutningsvis.

– Jeg synes den irske poeten og romanforfatteren James Stephens sier det så godt:

«Originality does not consist in saying what no one has ever said before, but in saying exactly what you think yourself.»

Rune Fossberg

Rune Fossberg
Tekstforfatter og skribent

rune.fossberg@samtext.com
482 66 796

Samtext logo
Samtext Norway AS
Brynsveien 5
0667 Oslo
Tlf.: 22 80 52 00