Samtext
Slik forvandler du en OK tekst til en supergod tekst

Slik forvandler du en OK tekst til en supergod tekst

Redigering og språkvask er ofte minst like viktig som skrivejobben i seg selv. Det er nemlig når du legger vekk skrivepennen og tar på deg lesebrillene at du virkelig merker om teksten funker eller ikke. Her er våre beste tips til hva du bør tenke på når du redigerer og språkvasker.

Har du noen gang tatt deg selv i å skrive mer for deg selv enn for leseren? Dette opplever nok de fleste skribenter fra tid til annen – ikke fordi vi vil, men fordi det bare skjer. Siden vi selv vet hva poenget i en setning eller et avsnitt er, kan vi ofte ta det for gitt at innholdet fremstår like logisk for leseren. Når du redigerer eller språkvasker en tekst, er det derfor viktig at du har det klart for deg hvem som skal lese teksten, og hvilken kunnskap de har eller eventuelt mangler om emnet.

Se på deg selv som leserens advokat

For oss som er glad i å skrive, er det ofte lett å gyve løs på det vi vil skrive om, fremfor det vi bør skrive om. Noen ganger er det også fort gjort å tenke mer på selve skrivingen enn poengene vi skal formidle. Når du redigerer en tekst, er det derfor viktig at du hele tiden tenker på hvordan du kan spisse, presisere og ofte forenkle teksten slik at den føles effektiv og god for leseren – og at den formidler innholdet på en god måte.

Når du driver med redigering eller språkvask, kan det være et lurt triks å forestille deg selv som en nådeløs advokat for målgruppa: «Objection – svar på spørsmålet! Objection – irrelevant!» Bare husk at det gjerne lønner seg å være hakket mer konstruktiv i tilbakemeldingene du kommer med.

Dette bør du dobbeltsjekke når du redigerer og språkvasker

  • Sørg for at setningsoppbygningen er god og effektiv. Er setningen for lang eller komplisert, bør den deles opp i kortere og enklere setninger. Rett opp i eventuelle logiske brister.
  • Sørg for at stemmen og tiltaleformen i teksten er konsekvent og gjennomgående. Det skal hele tiden være lett for leseren å vite hvem «du», «vi» og «man» er.
  • Sørg for at ordvalgene er med på å fremheve poenget i teksten, og at de passer for tekstens målgruppe. Er teksten ment for alminnelige folk, så unngå spesialist- og faguttrykk. Er eksemplene for vage og generelle, forsøk også å konkretisere dem mer.
  • Sørg for at det er naturlige overganger mellom avsnittene, og at det er god flyt i teksten. Noen ganger kan det være at hele avsnitt bør flyttes opp eller ned i teksten.
  • Fjern unødvendige setninger og avsnitt som ikke bidrar til å fremheve budskapet i teksten.
  • Språkvasker du teksten til en venn eller kollega, så bruk alltid «spor endringer» eller lignende funksjoner i tekstbehandlingsprogrammet. Da blir endringene dine enklere å se, i tillegg til at skribenten enkelt kan godkjenne eller avslå dem.
  • Diskuter gjerne ting du er usikker på med skribenten, framfor å gjøre en for rask konklusjon om noe funker eller ikke.

La noen andre redigere teksten – hvis ikke: skift font!

Redigering innebærer altså å lete etter setninger og formuleringer som kan forbedres, forenkles og forkortes, slik at budskapet kommer tydelig fram. Samtidig skal du sørge for at teksten blir feilfri – og for hver endring du gjør i teksten, risikerer du også at det sniker seg inn nye skrivefeil. Derfor bør du alltid avslutte redigeringsjobben med en grundig korrektur.

All redigering og språkvasking bør i utgangspunktet først utføres av skribenten selv og deretter av en annen. Dette skyldes at det alltid er ekstremt nyttig å få et annet perspektiv på teksten før den publiseres, og at vi har en tendens til å legge merke til ulike ting når vi leser. Er du derimot helt nødt til å gjøre jobben selv, er et smart triks å først skrive ut teksten og lese den på papir – og deretter lese den igjen på skjermen, men denne gangen med en annen font. Dette kan ofte lure hjernen til å legge merke til andre ting enn ved tidligere gjennomlesninger.

Husk også at effektivt språk ikke betyr at du bør stryke kreative ordvalg og fargerike formuleringer. Pass bare på at valgene som tas er med på å fremheve og forsterke poenget i teksten – og at de ikke ender opp med å gjøre setningene mer forvirrende og kompliserte.

Sitter du på tekst som kan ha behov for språkvask og korrektur? Vi hjelper deg gjerne med finpussen og sørger for at budskapet ditt treffer blink hos målgruppa.

Redaksjonen

Redaksjonen

Samtext logo
Samtext Norway AS
Brynsveien 5
0667 Oslo
Tlf.: 22 80 52 00