Samtext
Komp-isene i Holmestrand

Tre generasjoner med KOMP-brukere: Elisabeth, Hanne og Trond.

Komp-isene i Holmestrand

Av og til får Samtext en kunde med et produkt som skiller seg ut fordi det er så fint. Når det attpåtil fungerer knirkefritt, gir brukeren personlig glede i hverdagen og sørger for at eldre ikke blir satt utenfor, ja, da synes vi at det bør fremsnakkes. Med datasystemet Komp for seniorer har produsenten No Isolation lagt et veritabelt Fabergé-gullegg.

Mange pensjonister selger eneboligen sin og flytter inn i leiligheter når det blir for slitsomt å vedlikeholde et helt hus og en stor hage. I et leilighetskompleks i Holmestrand bor det tre slike pensjonister vegg i vegg: Ellen-Marie Rønningen, Hanne Smith og Karin Theige. I tillegg til å være hverandres naboer og venninner, har de en annen ting til felles: De bruker alle Komp.

Ellen-Marie Rønningen vrir på bryteren, og dataskjermen på kjøkkenbordet lyser opp. Den viser først klokkeslettet og dagens dato, etterfulgt av værmeldingen for Holmestrand – før det ene mobilbildet avløser det andre. Dagens høydepunkt er å innta frokosten ved enden av kjøkkenbordet mens hun sjekker ut hva barn, barnebarn og oldebarn har gjort siden sist. 

Ellen-Marie med KOMP.

Ellen-Marie med Komp på kjøkkenbordet.

Det begynte hos Ellen-Marie i hjørneleiligheten for mindre enn et år siden. En av svigersønnene hennes hadde hørt om at kommunen hadde en utlånsordning for Komp gjennom Holmestrand bibliotek, og at det faktisk ikke ville koste låntakeren noe. Han kjørte ned og hentet maskinen, fikk resten av familien til å installere Komp-appen på mobiltelefonene sine, og dermed var de i gang.

Ellen-Marie har vært en svoren tilhenger fra dag én. Hun forteller at det hun setter aller mest pris på, er å få delta i hverdagsøyeblikkene til familien. De tar bilder fra reisen til jobben, utflukter i helgene, lekselesing, vennebesøk, dagens middag og nye klesanskaffelser.

Komp-isene i Holmestrand

Det man selv har glede av, vil man gjerne dele med andre, ikke sant? Da Ellen-Marie så at naboen Hanne Smith hadde besøk av sønnen sin, tok hun tak i ham, inviterte ham inn til seg og viste ham Komp-en. Et smart trekk, ettersom maskinen både må hentes fysisk, systemet må konfigureres og dessuten «selges inn» til resten av familien. Ikke så helt greit for en 89-åring som i utgangspunktet ikke har et kjærlighetsforhold til datautstyr, og slett ikke til å løfte en stor pappeske inn og ut av en bil.

Dagens KOMP hos Hanne: et foto som sønnen hennes har lastet opp.

Dagens Komp-innslag hos Hanne Smith: et foto som sønnen hennes har lastet opp.

Hanne fikk også raskt ny frokostrutine som inkluderte å slå på Komp-en. Hun har én sønn, to barnebarn og ett oldebarn. Riktignok er det en tung overvekt av bilder av oldebarnet, kanskje fordi en blid 3-åring er hakket mer sjarmerende enn de voksne.

Tredjemann ut var Karin Theige, som bor midt mellom Ellen-Marie og Hanne. Komp-en slås på daglig hos henne også. Til sammen danner de Komp-isene.

KOMPisene Karen, Hanne og Ellen-Marie.

Komp-isene Karin, Hanne og Ellen-Marie.

Så hva er Komp?

Komp er et datasystem som er laget spesifikt for seniorer, slik at deres barn og barnebarn skal kunne ha daglig kontakt med dem uten at senioren må ha noen dataferdigheter. Maskinen som står hos senioren, ser ut som en 28″ dataskjerm med integrert kamera, men uten tastatur og mus. Systemet er laget for at senioren skal kunne følge med på hva den yngre garde gjør til daglig, og det på tre måter: ved at barn og barnebarn laster opp bilder, sender tekstmeldinger eller oppretter videosamtaler – alt sammen fra mobilen.

I den andre enden av systemet har hvert familiemedlem en Komp-app på mobilen sin. I den kan alle også se hva de andre familiemedlemmene har lastet opp, noe som i seg selv er en populær funksjon.

Selve maskinen har bare en vribryter og ingen knapper, noe som er mindre enn selv en Tandberg Huldra 1 fra 1934 (som faktisk hadde tre brytere). No Isolation som har utviklet Komp, har sagt at testversjonene av maskinen hadde mer funksjonalitet og flere knapper, slik at senioren for eksempel kunne gi en form for feedback eller selv kontakte det enkelte familiemedlemmet. Men gjennom prøving og feiling landet de på at én knapp fungerte best for de aller fleste. Ingen mus, ikke noe tastatur, bare av/på og lydstyrke i en og samme bryter. Less is more.

Hva synes produsenten selv?

Vi kontaktet Espen Liljeblad Ødegård som er Komp-sjef i No Isolation om våre Holmestrandsdamer, og han sier følgende: – Jeg er skikkelig begeistret for Holmestrand og andre kommuner som er helt i bresjen for å ta i bruk innovative løsninger. Komp er gull for de som trenger den, og det er en god løsning å låne den ut via biblioteket. Vi heier på ildsjelene som sørger for å tilgjengeliggjøre teknologien vår for så mange som mulig!

Kort om Komp

  • Komp er et kommunikasjonsverktøy utviklet for å gjøre det enkelt å være på nett, selv for de som er helt analoge. Den har ingen touch-skjerm, brukernavn, passord, kronglete menyer eller feilmeldinger å forholde seg til.
  • Komp er kort for Kompis, men spiller også på de engelske ordene computer, compassion og companion.
  • Komp kobles rett inn i veggen, og trenger ikke lades. Komp kobles enten til WiFi eller til internett gjennom innebygd 4G. Den kan festes på veggen eller plasseres på et bord eller en hylle.
  • Videoanrop besvares automatisk etter ti sekunder, om man ikke ønsker å svare kan man skru Komp av. Man kan ikke ringe ut fra Komp.
Samtext logo
Samtext Norway AS
Brynsveien 5
0667 Oslo
Tlf.: 22 80 52 00